Ekonomické krize a faktory signalizující jejich vznik. Lze predikovat příchod ekonomických krizí? : - Sova, Jan (2020)
Tato bakalářské práce se zabývá analyzováním proběhlých krizí, komparacíindikátorů minulých ekonomických a finančních krizí, nalezením možnýchvhodných indikátorů pro predikci vzniku krizí a následně je pomocíekonometrického modelu posouzeno, zdali je možné příchod krizí signalizovat.Hlavní hypotézou je, že index cen akcií je pozitivně korelovaný s hrubýmdomácím produktem. Vedlejší hypotézou je, že index cen nemovitostí je pozitivněkorelovaný s hrubým domácím produktem. Obě hypotézy jsou potvrzenyekonometrickým modelem za sledované období pro Českou republiku, Spojenéstáty americké, Francii a Nizozemsko.