Vzťah nezávislosti a zodpovednosti centrálnych bánk na príklade FEDu a ČNB - Gajdošová, Patrícia Eva (2020)
Táto diplomová práca sa zaoberá tematikou centrálneho bankovníctva, konkrétne jeho nezávislosti a zodpovednosti, na príklade Českej národnej banky a Federálneho rezervného systému v časovom horizonte od roku 1990 do 2018. Nezávislosť a zodpovednosť centrálnych bánk je stále častejšie ústrednou témou či už členov centrálnych bánk, kontrolných orgánov, politikov a dokonca aj širokej verejnosti. Je to oblasť, ktorá priamo súvisí s efektivitou realizovanej monetárnej politiky. Teoretická časť práce popisuje FED a ČNB ako inštitúcie so zameraním na základné funkcie, organizačnú štruktúru a právne ukotvenie. Teoretická časť slúži ako podklad pre samotnú komparáciu v praktickej časti, pričom výstupom práce je analýza teoretických poznatkov a porovnanie faktorov nezávislosti a zodpovednosti centrálnych bánk v politickom a inštitucionálnom prostredí, v ktorom pôsobia. V diplomovej práci dospievam k záveru, že nezávislosť a zodpovednosť centrálnych bánk za sledované obdobie prešla značnými vývojovými zmenami, či už sa jedná o oblasť menovej politiky alebo dohľadu a regulácií ako kľúčových činností centrálnej banky. V oblasti zodpovednosti udržiavania finančnej stability je vývoj rovnako značný, no diplomová práca nemieri priamo na finančný trh, ale na nezávislosť a pridružujúce sa stavebné kamene, ktorými sú kredibilita, transparentnosť a zodpovednosť. V závere dospievam k zisteniu, že správna legislatívna úprava upevňuje nezávislosť politickú aj ekonomickú. Potvrdzujem hypotézu, že v prípade FEDu je tlak na porušovanie nezávislosti zo strany politických autorít silnejší.