Komparace kursových závazků České a Švýcarské národní banky v letech 2011-2018 - Lukáč, Martin (2020)
Cílem diplomové práce je na základě komparace měnové politiky České národní banky (dále jen ČNB) a Švýcarské národní banky (dále jen SNB), především tedy v souvislosti s režimem kursového závazku, který v ČNB probíhal v letech 2013–2017, resp. v letech 2011–2015 v SNB, formulovat měnověpolitická doporučení pro možné budoucí opětovné využití kursového závazku jako nástroje měnové politiky centrálních bank. Tato doporučení byla formulována na základě analýzy rozdílů či podobností v rámci průběhu a procesu ukončení obou kursových závazků a na základě analýzy následného vývoje. Teoretická část byla zaměřena především na stručný popis měnověpolitické teorie, transmisních mechanismů a možnosti využití nástroje měnového kursu jako nástroje měnové politiky. Podstatná část teoretické části se věnovala samotnému procesu kursového závazku a dopadu jeho aplikace na vývoj hospodářství. Praktická část analyzovala ekonomickou situaci ČR a Švýcarska před jejich vstupy do kursových závazků, přičemž budou uvedeny argumenty, které centrální banky obou zemí vedly k tomuto kroku. Analyzovány byly rovněž jednotlivé fáze obou procesů v rámci obou ekonomiky, kde bylo poukázáno na rozdílné či naopak podobné vývoje vybraných makroekonomických ukazatelů. Závěr práce byl věnován deskripci a komparaci vývojů vybraných makroekonomických ukazatelů po ukončení kursových závazků obou centrálních bank. Analyzován je rovněž dopad na zahraniční obchod obou státu s komparací mikroekonomických dopadů na exportéry obou zemí. Výsledkem této analýzy bylo zhodnocení úspěšnosti plnění cílů, které si centrální banky v souvislosti s aplikací kursového závazku stanovily, a především formulace měnověpolitických doporučení pro případné budoucí opětovné využití tohoto nástroje.