Vývoj konkurenceschopnosti ČR a vybraných zemí CEE v letech 2019-2029 : jak se udržet v čele - Tománek, Michael (2020)
Tato práce se zabývá tématem konkurenceschopnosti v České republice a porovnává její postavení vůči vybraným státům CEE (Slovenska, Polska, Rumunska a Maďarska) s ohledem na důsledky koronavirové krize. Cílem práce je formulovat strategická hospodářsko-politická doporučení pro udržení konkurenceschopnosti na základě vlastní predikce budoucího vývoje konkurenceschopnosti ČR a zmíněných zemí v letech 2019-2029. Teoretická část práce analyzuje pojem konkurenceschopnost, teorii endogenního růstu, teorii technologické mezery a teorii komparativních výhod. Dále se zabývá Global competitiveness indexem Světového ekonomického fóra a klíčovými faktory konkurenceschopnosti v současné době. V praktické části práce je vytvořen vlastní index konkurenceschopnosti a jeho prognóza budoucího vývoje mezi lety 2019-2029. Na základě této prognózy jsou vymezeny tři oblasti, kde České republice nejvíce hrozí ztráta konkurenceschopnosti v porovnání se zkoumanými zeměmi. Těmito oblastmi jsou efektivnost trhu zboží a služeb, vysokoškolské vzdělávání a odborná příprava a inovace. Práce tyto oblasti porovnává se současnými strategickými dokumenty ČR a formuluje doporučení, kterým je potřeba v následujících letech věnovat zvýšenou pozornost. Mezi tato doporučení patří zvýšení podpory financování vzdělávacího systému se zaměřením na plat učitelů, aktivní přístup ke snižování administrativní zátěže podnikatelského prostředí, snižování podílu daní a příspěvků na zisku firem a zajištění transparentnosti procesu zadávání veřejných zakázek.