Analýza daňových úniků ve vybraných zemích EU - Jirásková, Hana; Zídková, Hana; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na dvě spolu vzájemně související oblasti, kterými jsou daňové úniky a daňová morálka. Hlavním cílem práce je analyzovat, zda existuje závislost mezi ochotou daňových subjektů k ospravedlňování podvádění na daních a vybranými faktory daňové morálky. Mezi dílčí cíle patří definice a vysvětlení příčin daňových úniků, vymezení pojmů stínová ekonomika a daňová morálka, výběr a vyhodnocení konkrétních faktorů, popis vybraných států pro analýzu a porovnání daňové morálky ve vybraných zemích Evropské unie. Analýza byla provedena pro skupinu vyspělých členských států EU (Dánsko, Nizozemsko a Švédsko) a pro skupinu méně vyspělých členských států EU (Bulharsko, Chorvatsko a Rumunsko). V rámci vybraných faktorů daňové morálky ze studie European Values Study byl zkoumán faktor vzdělání, důvěra v sociální systém, důvěra ve vládu, názor na kvalitu veřejně poskytovaných služeb a demokracie. Na základě provedené kontingenční analýzy s využitím chí-kvadrát testu nezávislosti byla zjištěna závislost u všech faktorů ve všech zkoumaných zemích. Prostřednictvím průměrných odpovědí respondentů bylo zjištěno, že respondenti z vyspělých států EU vykazují vyšší daňovou morálku než respondenti z méně vyspělých států EU.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses