Eurokríza - nadmerné zadlžovanie ako riziko pre stabilitu EMU - Čellár, Samuel (2020)
Cieľom tejto práce je popísať príčiny a priebeh problému nadmerného zadlžovania v Hospodárskej a menovej únii spolu s možnými riešeniami tohto problému. Táto práca by mala priniesť odpovede na otázky, prečo k zadlžovaniu na prvom miesto došlo, aké kroky boli doposiaľ podniknuté a aké kroky by ešte mali byť podniknuté, aby bol tento problém vyriešený. Práca postupne popisuje vznik problému od jeho príčin až po vyústenie do Krízy vládnych dlhov, aby následne popísala doposiaľ podniknuté kroky a v druhej časti zhodnotila možné riešenia, ktoré by mali byť ďalej prijaté. Záverečná časť následne navrhuje, ako by sa mala Eurozóna zmeniť, aby k podobnej situácii v budúcnosti opäť nedošlo. Práca na základe mnohých ukazovateľov prichádza so závermi, že hlavnými dôvodmi nadmerného zadlžovania boli realokácie kapitálu, prevažne dlhového charakteru, v prospech krajín GIPSIC a nízka makroobozretnosť týchto krajín. Riešenie tohto problému sťažuje jeho komplexnosť a prepojenie s problémom konkurencieschopnosti. Naproti tomu, pohľad do budúcnosti jasne doporučuje pozdvihnúť význam makroobozretnosti a kvalitnej regulácie.