Migrace a její dopad na fiskální vývoj vybraných zemí Evropské unie na přelomu tisíciletí - Sviták, Daniel (2020)
Cílem diplomové práce je prokázání vlivu imigrace na fiskální politiku členských států Evropské unie v letech 2007-2018. První část výzkumné otázky, zdali migrace má vliv na výši veřejných výdajů, je provedena pomocí modelu simultánních rovnic, který má za cíl nejen prokázat vliv migrace na výši veřejných výdajů, avšak i současně zohlednit možnou simultánní kauzalitu, a poukázat tak na možný magnetismus státu blahobytu migranty. Dále je v práci zkoumán sklon k deficitnímu hospodaření v případě zvýšení míry migrace, čímž by země fakticky přenášely dluhovou zátěž na příští generace zahrnující potomky migrantů. V práci se mi potvrdil vliv migrace na veřejné výdaje bez předpokládané simultánní kauzality. Citlivost méně kvalifikovaných migrantů na výši sociálních výdajů však poukázala na rozdílné preference více a méně kvalifikované migrace, a v důsledku tak na možnou existenci zmíněného magnetismu. Sklon k deficitnímu hospodaření s mírou čisté migrace se nepotvrdil.