Analýza vlivu pronatalitní politiky na porodnost a plodnost v Rusku v letech 2007-2017 - Šrámek, Ondřej (2020)
Práce zkoumá vliv ruské pronatalitní politiky z roku 2007 na plodnost a porodnost za použití dat pro jednotlivé subjekty Ruské federace. Pomocí regresní analýzy je zjištěna souvislost mezi reálnou výší dávky za druhé narozené dítě a plodností, resp. porodností. Kromě toho práce potvrzuje souvislost mezi plodností, resp. porodností a některými proměnnými, které podle ekonomické teorie plodnost, resp. porodnost určují. Dále je použita metoda difference-in-differences. Obě metody potvrzují hypotézu, že zkoumaná pronataltitní politika přispěla ke zvýšení plodnosti a porodnosti, avšak výsledky metody difference-in-differences potvrzují vliv politiky pouze v krátkém období a na intervalu 11 let od zavedení politiky hypotéza touto metodou potvrzena není. Přestože tato pronatalitní politika byla zkoumána už v několika odborných pracích přede mnou, můj přístup je do značné míry inovátorský v použití dat pro dílčí oblasti a využití rozdílné kupní síly dávky stejné nominální hodnoty v jednotlivých oblastech.