Analýza nákladů na vězeňství v ČR v letech 2013 - 2018 a potenciální využití vězňů na trhu práce - Richter, Adam (2020)
Problematika snižování veřejných výdajů je jedno z nejvíce probíraných ekonomických témat veřejností i médii. Analýza nákladů na vězeňství poskytuje pochopení problematiky jedné části veřejných výdajů, ve které se každoročně utrácí několik miliard. I když náklady na vězeňství nepřesahují procento státního rozpočtu je to jistě oblast, která vzhledem k bezpečnosti obyvatelstva České republiky nesmí být opomíjena.Práce se snaží nalézt možné úspory cestou většího zaměstnávání vězňů. Aktuálnost zaměstnávání vězňů vychází ze současné extrémně nízké nezaměstnanosti a snahy tuto situaci řešit právě přes osoby ve výkonu trestu. V práci se ale naráží na problémy spojené se zaměstnáváním vězňů, jako jsou bezpečností rizika a fakt, že přibližně polovina vězňů v průběhu sledovaného období není práceschopná. Snaha o větší zapojení vězňů do pracovního života je přesto jednou z priorit Ministerstva spravedlnosti a soukromé subjekty, vzhledem k tristní situaci na trhu práce, mají stále větší zájem o tento typ pracovníků. Dalším prostředkem pro snížení výdajů na vězeňství jsou alternativní tresty. V této práci je rozebrán hlavně peněžní trest, který je uváděn jako ekonomicky nejefektivnější v modelech Garyho Beckera, a domácí vězení, jakožto moderní forma a nejbližší alternativa trestu odnětí svobody. Nicméně tyto formy trestu jsou dlouhodobě českou justicí opomíjeny i přes jejich zjevné, nejen ekonomické, výhody.