Český penzijní systém a návrhy na jeho parametrické změny - Dohnal, Filip; Kozák, Jan, 1990-; Lakotová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce zkoumá nastavení českého penzijního systému. Autor se snaží identifikovat nedostatky českého důchodového zabezpečení a poskytnou možné návrhy na jejich řešení. V praktické části se autor rozborem demografického vývoje snaží upozornit na možná rizika do budoucna a pak následnou analýzou vybraných sociálních témat poukázat na nedostatky systému a poskytnout vhodná doporučení na jejich řešení. Hlavní přidanou hodnotou práce je rozbor tří navrhovaných variant důchodové reformy předložených nově ustanovenou komisí pro spravedlivé důchody. Jednotlivé varianty jsou porovnány se současným nastavením z hlediska sociálních principů. Velký důraz je kladen na finanční náročnost těchto reforem a jejich udržitelnost do budoucna. Výsledky ukazují, že vzhledem k demografickým změnám bude v budoucnu nutné buď zvýšení výdajů na starobní důchody, anebo přechod ze současného PAYG způsobu financování na jiný druh systému, který ale taktéž povede ke zvýšení výdajů.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses