Kritická analýza současného nastavení důchodového systému České republiky v kontextu navrhovaných změn v letech 1993-2019 - Vostatek, Michal; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem bakalářské práce je charakterizovat současný důchodový systém ČR, upozornit na změny v demografii obyvatelstva a hrozby plynoucí z odkládání důchodové reformy. Výzkum na základě predikce ČSÚ poukazuje na nadcházející změnu v demografii obyvatelstva, kde poměr skupiny 15-64 let a 65 let a více poklesne ze současných 3,3 osob na 2 osoby v roce 2059. Analýza se dále opírá o studii Národní rozpočtové rady o udržitelnosti veřejných financí a studii společnosti Deloitte o výši budoucích důchodů. Práce předkládá paletu možných řešení v kontextu navrhovaných změn a kriticky nahlíží na nečinnost politické reprezentace. Na základě provedené analýzy by přijatelnými řešeními mohlo být prodloužení věku odchodu do důchodu při zavedení zaměstnaneckých penzí, svázání důchodového věku s očekávanou dobou dožití, anebo zvýšení podpory III. pilíře.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses