Mobilita pracovní síly v Evropské unii v letech 2012-2019 - Simon, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato práce se zaměřuje a poskytuje pohled na problematiku migrace a s tou spjaté mobility pracovní síly v rámci Evropské unie v letech 2012-2019. Na problematiku je nahlíženo z 3 úhlů – komplexně na dlouhodobé migrační toky v rámci celé Evropy, na krátkodobou migraci v rámci regionu Oberrhein a z pohledu jednotlivců se zaměřením na jejich motivy a ochoty dojíždět za prací na příkladu českoněmeckého pohraničí. Teoretická část obsahuje základní pojmy migrace a jejich dělení, dále jsou zmíněny základní teorie migrace, které nastiňují možné motivační prvky vysvětlující migraci. Dále je v teoretické části popsáno fungování trhu práce a v neposlední řadě přístup Eropské unie k migraci a taktéž jsou zde zmíněny orgány, které v současné době poskytují služby spjaté s migrací. V praktické části jsou uvedena data a výsledky analýzy, komparace a dotazníkového šetření. Analýza odhaluje rostoucí trend imigrace do Evropské unie společně s rostoucím trendem imigrantů neevropského původu. Německo je hlavní cílovou destinací. V druhé části byl odhalen směr toku přeshraničních pracovníků, kteří směřují od místa s vysokou mírou nezaměstnanosti do oblasti s nižší mírou nezaměstnanosti, s tendencí mířit do oblasti s vyšším HDP na hlavu. Z dotazníkového šetření vyplývá hlavní motivační faktor na práci přes hranice, čímž je vyšší mzda, která se však liší podle věkové skupiny, a skupiny vzdělání. Znalost jazyka a kultury zvyšuje pravděpodobnost práce jedince přes hranice.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses