Analýza souvislostí demografického vývoje a nezaměstnanosti v kraji Vysočina v období 2000 - 2017 - Piklová Halířová, Dana (2020)
Bakalářská práce se zabývá analýzou souvislostí demografického vývoje a nezaměstnanosti v kraji Vysočina mezi lety 2000 až 2017. Cílem je poskytnou ucelený pohled na problematiku nezaměstnanosti ve vztahu na změny ve struktuře a velikosti ekonomicky aktivního obyvatelstva. Teoretická část je věnována rešeršní analýze dosavadních teorií a metod hodnocení v oblasti demografie a nezaměstnanosti. Dále se zabývá hlavními úkoly regionální a eurounijní politiky v oblasti maximálního využití výrobních faktorů. Vymezeny jsou též všechny ukazatele a metody výpočtů. V praktické části práce je provedena vlastní analýza. Z demografického vývoje a zkoumání biologických, statistických a ekonomických generací vyplývá, že kraj Vysočina se potýká s úbytkem obyvatel v ekonomicky aktivním věku, a naopak rychlým nárůstem obyvatel v poproduktivním věku. Dětská složka populace, která tvoří budoucí reprodukční i produkční potenciál, je ve srovnání s ostatními kraji nízká. Vypočtené indexy vypovídají o značném stárnutí obyvatelstva kraje. Pozitivním jevem je, že se kraj Vysočina nepotýká s vysokou mírou nezaměstnanosti. Na druhou stranu však trpí nízkou mírou zaměstnanosti a ekonomické aktivity, jakož i vyšším podílem určitých skupin nezaměstnaných. Z provedené korelační analýzy v kraji Vysočina je patrná střední síla vztahu mezi obecnou mírou nezaměstnanosti a počtem obyvatel ve věku 20-64 let. Celkem sedm krajů mělo korelační koeficient vyšší než kraj Vysočina. Na základě výzkumu jsou v závěru praktické části nastíněna možná řešení problémů vyplývajících z demografického vývoje. Potenciál je spatřován v rozvíjení oblasti terciéru, ve vyšším zapojení žen do pracovního trhu, investicích do lidského kapitálu, větší mobilitě pracovních sil a podobně.