Implementace ATAD v České republice - Dytrych, Ondřej (2020)
Diplomová práce se zabývá implementací směrnice „Anti-Tax Avoidance Directive“, neboli ATAD do české legislativy. Tato směrnice byla schválena Evropskou unií v roce 2016 a má za cíl nastavit nová opatření proti vyhýbání se daňovým povinnostem. Práce je zaměřena podrobněji na dvě z těchto opatření, a sice zdanění při odchodu a daňovou uznatelnost výpůjčních výdajů. Hlavním cílem práce je vyhodnotit dopady těchto dvou opatření na obchodní společnosti. V úvodní části je analyzována samotná směrnice ATAD včetně širšího kontextu. V další části se práce zaměřuje na zdanění při odchodu v České republice a porovnání s vybranými státy EU, kde bylo toto opatření zavedeno již v minulosti. Následně jsou na modelových příkladech zachyceny dopady na konkrétní obchodní společnosti. Třetí část práce je zaměřena na uznatelnost výpůjčních výdajů, kde je na vybraných obchodních společnostech vypočítán dopad implementace nového opatření v této oblasti, včetně porovnání s pravidly před implementací směrnice. V závěru práce jsou zhodnoceny dopady obou opatření a navržena doporučení pro další vývoj.