Kritické zhodnocení neúspěchu druhého důchodového pilíře v ČR z pohledu roku 2019 - Marešová, Diana (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá příčinami neúspěchu nyní již zrušeného druhého důchodového pilíře, který v České republice fungoval v letech 2013 až 2015. V teoretické části práce se autorka za pomoci literární rešerše zabývá základními pojmy, spjatých s důchodovým systémem, které jsou v práci dále užívány. V praktické části práce autorka analyzuje vývoj Velké důchodové reformy, její hlavní parametry a názory odborné veřejnosti na tuto reformu. Po analyzování důvodů neúspěchu druhého důchodového pilíře se autorka přiklání k názoru, že hlavní příčinou neúspěchu byl zvolený princip dobrovolnosti vstupu a účasti na důchodovém spoření, chybějící politická podpora, nedostatečná informovanost a propagace ze strany státu. Autorka za pomoci důchodové kalkulačky následně zjišťuje a vyhodnocuje, zda argument vlády Bohuslava Sobotky o nevýhodnosti vstupu do druhého důchodového pilíře pro většinu občanů České republiky, byl pádný a dostačující. Za pomoci analýzy výhodnosti vstupu do druhého důchodového pilíře autorka prokazuje, že čím mladší by klient byl a čím vyšší by byla jeho hrubá mzda, tím by pro něj tento způsob zajišťování na stáří byl atraktivnější. Druhý důchodový pilíř byl ale cílen především pro osoby mladší 35 let. Pro osoby v této věkové skupině byla výhodnost vstupu do druhého důchodového pilíře prokázána pro všechny příjmové kategorie, za podmínky výběru dynamické strategie investování. Na základě výsledků dotazníkové šetření je dále ověřována a zároveň prokázána váha výše zmíněných důvodů neúspěchu.