Trendy v pojistných podvodech - Laxarová, Patricie (2020)
Obsah bakalářské práce je zaměřen na problematiku v oblasti pojistných podvodů a na jejich současné trendy. Úvodní část slouží k vymezení pojistného podvodu z různých pohledů, jeho členění, nastínění příčin a motivů pachatelů. Dále nechybí ani výčet preventivních opatření a prostředků boje proti pojistným podvodům včetně jejich následných dopadů na všechny účastníky pojištění. Podstatnou součástí práce tvoří analýza vývoje pojistných podvodů na českém pojistném trhu, kde významnou roli v meziročních změnách hrají zaváděná preventivní opatření a aktuální trendy. Pro konkrétnější představu jsou v práci uvedeny statistiky za roky 2016-2019 od tří vybraných tuzemských pojišťoven. Závěr práce je věnován nejen konkrétním trendům na současném pojistném trhu, týkající se zejména digitalizace a moderních ochranných nástrojů, ale i významnosti operačního rizika v celosvětovém měřítku, včetně možného vlivu geopolitického rizika SARS-CoV-2 na budoucí vývoj pojistného trhu.