Analýza fiskální efektivnosti a vlivu investiční pobídky na zaměstnanost - Forbelská, Nicola (2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou investičních pobídek na území České republiky. Cílem práce je fiskálně analyzovat investiční pobídky. K dosažení cíle byla vytvořena cost-benefit analýza čerpající z dat zveřejňovaných v účetních závěrkách a odhadu odvodů z mezd, které vystupují jako výnosy veřejných rozpočtů. Na základě porovnání výsledků 38 firem se investiční pobídky jeví jako fiskálně efektivní nástroj.