Analýza vývoje daňového výnosu ČR v letech 2007–2018 - Vernerová, Viktorie; Klement, Josef, 1990-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá vývojem daňového výnosu v letech 2007–2018. Cílem práce je určit proměnné mající vliv na celkový daňový výnos. Vycházeli jsme z hypotézy, že politické cykly a s nimi spojené legislativní změny příliš neovlivnily celkový daňový výnos, avšak změna ekonomické situace měla vliv výrazný. V letech 2007–2018 nenastaly natolik zásadní změny daňového systému, které by ovlivnily výši celkového daňového výnosu. Avšak u jednotlivých druhů daní vliv pozorujeme. V důsledku snížení sazby DPPO o 5 p. b. v kombinaci s protikrizovými vládními opatřeními došlo v letech 2009–2015 k poklesu daňového výnosu o 20–25 % oproti roku 2007. Podobně tomu je u DPFO ze samostatné činnosti, kde klesl daňový výnos ze 17 mld. Kč v roce 2007 na 1 mld. v roce 2014. Sazby DPH byly zvýšeny opakovaně, ale ke strmému růstu daňového výnosu došlo až s růstem HDP. Jedná se o 34% nárůst v roce 2018 oproti roku 2013. Grafy ukazují silnou korelaci meziročních změn celkového daňového výnosu s HDP. Korelační koeficient dosahuje hodnoty 0,83. Podcílem práce je analyzovat daňové zatížení obyvatel. Zpracování dat potvrdilo hypotézu, že daňové zatížení obyvatel České republiky roste, významnou část tohoto zatížení tvoří odvody na sociálním zabezpečení, které jsou v porovnání se zeměmi OECD nadprůměrné. Daňová kvóta v roce 2018 dosáhla svého maxima od roku 1994 a odvody na sociálním zabezpečení byly v roce 2018 v porovnání se zeměmi OECD druhé největší hned po Francii.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses