Redistribuční dopad daně z příjmů u zaměstnanců v ČR - Jírů, Lukáš; Klazar, Stanislav, 1974-; Petružálková, Mona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Práce se zabývá analýzou redistribučního dopadu daně z příjmů fyzických osob se zaměřením na vývoj mezd v podnikatelské sféře v letech 2000 až 2019. V práci je popsána teorie redistribuce, vývoj daňové legislativy a vývoj rozložení mezd. V průběhu tohoto období proběhla významná změna konstrukce daně z příjmů během let 2005 až 2008. Dopad na progresivitu této změny byl zvýšení progresivity, protože se výrazně snížilo daňové zatížení nízkopříjmových poplatníků díky zavedením slevy na poplatníka a daňovému zvýhodnění na děti, které umožnilo obdržet daňový bonus. Od roku 2008 se však systém daně z příjmů téměř nezměnil, sleva na poplatníka zůstala stejná, přestože nominální mzdy zvýšily o 30 %, ale reálné mzdy u nejchudších pouze o 8 % a u nejbohatších o 14 %. Daň roste rychleji u poplatníků s nižšími příjmy, proto za posledních 11 let dopadl její růst silněji na nízkopříjmové poplatníky bez dětí a poplatníky uplatňující slevu na 1 dítě. U poplatníků uplatňující slevu na 2 děti nebyl silnější dopad daně, protože se v posledních letech významně zvýšily slevy na děti.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses