Vliv změny výše minimální mzdy na zaměstnanost osob mladších 30 let v České republice v letech 2010-2018 - Křivánek, David; Bartůsková, Lucia; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi navyšováním minimální mzdy na zaměstnanost lidí mladších 30 let v České republice. K tomu využívá čtvrtletní data od začátku roku 2010 do poloviny roku 2019. Stanovená hypotéza tvrdí, že navyšování minimální mzdy nemá negativní vliv na zaměstnanost osob mladších 30 let v České republice. Tato hypotéza je zkoumána pomocí tří modelů vícenásobné regrese, které jsou odhadnuty pomocí metody nejmenších čtverců, a dále pomocí jednoho zobecněného aditivního modelu. Vysvětlovaná a vysvětlující proměnné byly vybrány na základě předešlých studií a ekonomické teorie. Na základě výsledků obou metod byla původní hypotéza zamítnuta a výsledky ukazují, že navyšování minimální mzdy má statisticky významný negativní vliv na zaměstnanost. Na druhou stranu tento vliv není příliš výrazný. Tyto výsledky se shodují s výsledky jiných studií, které zkoumají vliv minimální mzdy na zaměstnanost jak na českých, tak zahraničních datech.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses