Analýza důchodového systému v Italii v letech 1992-2019 - Kissová, Adriana; Krebs, Vojtěch, 1950-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
V období let 1992-2019 byl realizován velký počet parametrických změn a reforem důchodového systému Itálie. Mezi nejpodstatnější důchodové reformy v Itálii patří zejména Diniho reforma, Maroni-Tremontiho reforma, Fornerova reforma a Maio-Salviniho reforma. Cílem diplomové práce je na základě analýzy důchodového systému v Itálii v období let 1992-2019 posoudit možnosti využití italských zkušeností z důchodových reforem v podmínkách českého důchodového systému. Z provedené analýzy vyplývá, že v podmínkách důchodového systému České republiky lze využít zejména italské zkušenosti související s přechodem z dávkově definovaného na hypoteticky příspěvkově definovaný model důchodového systému. S ohledem na konstrukci důchodového systému v Itálii je doporučeno znovu zavést druhý důchodový pilíř, který by stejně jako Otevřené penzijní fondy v Itálii měl být soukromě zřízen a spravován s rozdílem toho, že účast v něm by měla být povinná pro všechny ekonomicky aktivní občany. Česká republika by se především měla vyvarovat vysokého počtu reforem důchodového systému, které v Itálii nakonec oslabily plánovaný efekt důchodových reforem zavedených na počátku sledovaného období.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses