Analýza pensijního systému v Singapuru a jeho komparace se systémem ČR : 2015-2019 - Severýnová, Tereza (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá komparací českého penzijního systému se singapurským penzijním systémem. ČR i Singapur jsou malé otevřené ekonomiky, které v posledních letech zažívají obdobný demografický a ekonomický vývoj. Země se ovšem liší svou historií a kulturou, z čehož vycházejí odlišné přístupy k utváření sociálního zabezpečení. V této práci je charakterizován penzijní systém v ČR a penzijní systém v Singapuru s důrazem na mandatorní složky těchto systémů. Následně jsou tyto systémy komparovány pomocí ukazatelů náhradového poměru a míry zatížení odvody s cílem zjistit, zda oba systémy naplňují princip solidarity, resp. zásluhovosti a jsou dlouhodobě udržitelné.