Vliv interakce daňového a dávkového systému na pracovní úsilí OSVČ - Fortuník, Jan (2020)
Cílem práce je zjistit, jestli jsou osoby samostatně výdělečně činné v České republice vlivem interakce daňového a dávkového systému demotivovány od zvyšování svého pracovního úsilí či od pokračování ve výdělečné činnosti. Za tímto účelem je provedena analýza příslušné legislativy (jak daňové, tak dávkové včetně podpor v nezaměstnanosti) a provedeno měření demotivací prostřednictvím ukazatelů mezní efektivní sazby daně pro malé změny příjmu, čisté míry náhrady pro krátkodobou nezaměstnanost a čisté míry náhrady pro dlouhodobou neaktivitu. Výsledky analýzy ukázaly, že v české legislativě sice existují demotivující prvky, jako celek však daňový a dávkový systém ve vzájemné interakci od práce významně neodrazují.