Vliv interakce daňového a dávkového systému na pracovní úsilí OSVČ - Fortuník, Jan; Pavel, Jan, 1978-; Síbrtová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem práce je zjistit, jestli jsou osoby samostatně výdělečně činné v České republice vlivem interakce daňového a dávkového systému demotivovány od zvyšování svého pracovního úsilí či od pokračování ve výdělečné činnosti. Za tímto účelem je provedena analýza příslušné legislativy (jak daňové, tak dávkové včetně podpor v nezaměstnanosti) a provedeno měření demotivací prostřednictvím ukazatelů mezní efektivní sazby daně pro malé změny příjmu, čisté míry náhrady pro krátkodobou nezaměstnanost a čisté míry náhrady pro dlouhodobou neaktivitu. Výsledky analýzy ukázaly, že v české legislativě sice existují demotivující prvky, jako celek však daňový a dávkový systém ve vzájemné interakci od práce významně neodrazují.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses