ANALÝZA HOSPODÁŘSKÉHO VÝVOJE ČESKOSLOVENSKA V OBDOBÍ 1956–1965 - Bureš, Tomáš (2020)
Tato práce má za cíl analyzovat hospodářský vývoj Československa v období 1956–1965, tedy během druhého a třetího pětiletého plánu, a komparovat dopady těchto plánů na průmysl. Hlavním záměrem práce je dokázat, že druhý pětiletý plán měl na československý průmysl a industrializaci Slovenska příznivější dopady než třetí pětiletý plán. A také že stanovené úkoly pro třetí pětiletý plán byly pro československou ekonomiku nesplnitelné. Teoretická část se věnuje systému centrálně plánované ekonomiky, jeho konkrétní podobě v Československu a ekonomicko-politickému vývoji Československa v letech 1945 až 1955. Praktická část analyzuje přípravu, průběh a výsledky druhého a třetího pětiletého plánu. Samostatná část se zabývá Rozsypalovou reformou. Na závěr jsou vyhodnoceny dopady plánů na průmysl a na proces industrializace Slovenska. Příznivější dopady měl jak na průmysl Československa, tak na industrializaci Slovenska druhý pětiletý plán. Pro třetí pětiletý plán byly přijaty úkoly, které byly pro Československo nereálné.