ANALÝZA HOSPODÁŘSKÉHO VÝVOJE ČESKOSLOVENSKA V OBDOBÍ 1956–1965 - Bureš, Tomáš; Jakubec, Ivan, 1960-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato práce má za cíl analyzovat hospodářský vývoj Československa v období 1956–1965, tedy během druhého a třetího pětiletého plánu, a komparovat dopady těchto plánů na průmysl. Hlavním záměrem práce je dokázat, že druhý pětiletý plán měl na československý průmysl a industrializaci Slovenska příznivější dopady než třetí pětiletý plán. A také že stanovené úkoly pro třetí pětiletý plán byly pro československou ekonomiku nesplnitelné. Teoretická část se věnuje systému centrálně plánované ekonomiky, jeho konkrétní podobě v Československu a ekonomicko-politickému vývoji Československa v letech 1945 až 1955. Praktická část analyzuje přípravu, průběh a výsledky druhého a třetího pětiletého plánu. Samostatná část se zabývá Rozsypalovou reformou. Na závěr jsou vyhodnoceny dopady plánů na průmysl a na proces industrializace Slovenska. Příznivější dopady měl jak na průmysl Československa, tak na industrializaci Slovenska druhý pětiletý plán. Pro třetí pětiletý plán byly přijaty úkoly, které byly pro Československo nereálné.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses