Ideální nájemník : Jan Novák, Patrik Demeter nebo Pavel Nguyen? - Hladíková, Eva (2020)
Bakalářská práce měří míru diskriminace na trhu s nájemním bydlením v Praze. Analýza pracuje s teorií statistické diskriminace a k jejímu měření je využito několik probit modelů. Ty využívají průřezová data čítající 480 e-mailových zpráv rozeslaných od 6 fiktivních osob, které reprezentují rozdílná pohlaví a etnika, v obdobích na přelomu ledna a února a na začátku března roku 2020. Probit analýza potvrzuje výskyt diskriminace menšin, ovšem její výše se liší napříč jednotlivými etniky. Pokud na nabídku o pronájmu bytu odpoví romský žadatel, tak má téměř o 20 % nižší pravděpodobnost získání pozitivní odpovědi než Čech. Vietnamský žadatel má pak tuto pravděpodobnosti oproti Čechovi nižší v průměru o 14 %. Další analýzy následně nepotvrzují významný vliv pohlaví žadatele, ani cenu nabízeného bytu na míru diskriminace. Vyšší míru diskriminace lze však pozorovat spíše u menších než větších bytů. V souhrnu se tak na trhu s nájemním bydlením v Praze vyskytuje značná míra diskriminace menšin.