Komparace střednědobých výhledů rozpočtů se závěrečnými účty obce Roudnice nad Labem v letech 2014-2018 - Kupcová, Martina (2020)
Cílem této bakalářské práce je komparace vybraných dat ze střednědobých výhledů rozpočtů se závěrečnými účty města Roudnice nad Labem za sledované období 2014-2018 a vyhodnocení získaných poznatků a přednesení doporučení, které by směřovaly k přiblížení střednědobých výhledů rozpočtů k reálnému hospodaření obce. Nejpřesnější predikce v rámci sledovaného období lze nalézt u výdajové stránky rozpočtu obce, kde se jednotlivé odhady odchylují od reálných částek výdajů o 13-40 %. Hůře si stojí příjmová stránka rozpočtu, jejíž odchylky se pohybují v rozmezí 19-50 %. Teoretická část práce zprvu zasazuje téma do kontextu ekonomických teorií, definuje charakteristiku obecního zřízení a následně se věnuje charakteristice rozpočtového procesu. Konkrétně obecnímu rozpočtu (jeho struktuře, funkcím a obsahu), střednědobému výhledu rozpočtu, jehož význam práce zdůrazňuje, a závěrečnému účtu. Na závěr teoretické části je uvedena metodika pro část praktickou – komparovány jsou nejprve predikované příjmy a následně predikované výdaje s daty ze závěrečných účtů u konkrétních let sledovaného období. Praktická část je zakončena návrhy a doporučeními adresovanými obci Roudnici nad Labem, které by spěly k přiblížení jejich predikcí ve střednědobých výhledech rozpočtů k reálnému hospodaření obce. Neboť jsou výdaje i příjmy v rámci sledovaného období předpokládány ve všech výhledech nižší, hlavním doporučením je v dalších letech zvýšit předpokládané hodnoty alespoň o průměrnou hodnotu vycházející ze zkoumaného období. Při realizaci doporučení je také nezbytné brát v potaz aktuální ekonomickou situaci. Za hlavní přínos práce považuji, že uvedená doporučení a návrhy je možné zobecnit pro jiné obce a práci tak lze použít jako obecné východisko pro vytváření st