Analýza a návrh optimalizace systému kalkulací na příkladu konkrétního podniku - Vikulina, Alexandra (2020)
Předmětem této bakalářské práce je analýza a návrh optimalizace kalkulačního systému vybraného podniku. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. První část je věnována především vymezení základních pojmů manažerského účetnictví, práce controllera v podniku, členění nákladů a roli kalkulace a kalkulačního systému v podniku. Úvodem praktické části je popis vybrané společnosti a jejího současného systému kalkulací. Táto část je zaměřená na analýzu silných a slabých stránek dosavadního kalkulačního systému, jeho detailní ohodnocení a navržení nutných optimalizačních změn.