Konzumní společnost jako hlavní faktor hospodářské expanze USA v 50. letech 20. století - Suk, Richard; Johnson, Zdenka, 1983-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Hlavním motivem práce je analýza faktorů hospodářské expanze Spojených států v padesátých letech 20. století, která byla z velké části zapříčiněna rostoucí spotřebou domácností v rámci rozmachu konzumní společnosti. Stať nejprve definuje samotný termín konzumní společnost a posléze sleduje vývoj spotřeby a hospodářství od dvacátých let 20. století pomocí deskripce. V praktické části je provedena, za použití znalostí z teoretických kapitol práce, kvantifikace vývoje jednotlivých komponentů hrubého domácího produktu, přičemž je dokázán zásadní význam spotřeby domácností pro hospodářství Spojených států. Toto zjištění znamená potvrzení základní hypotézy práce, která tvrdí, že hospodářský růst v 50. letech ve Spojených státech byl z velké části zapříčiněn razantním zvýšením agregátní poptávky díky vyšším výdajům domácností a etablování konzumní společnosti Dále je pak v práci dokázáno, že disponibilní důchod domácností nebyl významným způsobem stimulován transfery ani naopak limitován daněmi a domácnosti jej využívaly v naprosté většině na spotřebu a nikoliv úspory. V poslední kapitole práce odhaluje a kriticky hodnotí některé hlavní faktory etablování konzumní společnosti a změny spotřebitelských návyků v padesátých letech. Například se výrazně zvýšila spotřeba statků dlouhodobé spotřeby, především automobilů a rekreačního zboží. Rozmach také zaznamenaly nákupy služeb, přičemž nejvýznamněji za sledované období vzrostly výdaje na finační služby, služby spojené s bydlením a zdravotní péčí. Hlavní přínos práce spočívá především v kvantifikaci a vysvětlení výše zmíněných jevů, které jsou z velké části charakteristické i pro současné spotřebitelské chování.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses