Úroveň pojištění majetkových souborů u vybraných obcí - Křištová, Zuzana; Čáp, Vilém; Feurich, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem bakalářské práce je zjištění, zda a do jaké míry mají středočeské obceDolní Kralovice, Dunice a Křivsoudov chráněnou vymezenou část svého nemovitéhomajetku (budovy, soubory budov, byty a lesy) prostřednictvím pojištění. Dále taképorovnání ověřené úrovně pojištění vybraných obcí a návrhy doporučení, při jejichždodržení můžeme konstatovat, že obec naplňuje § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích,ve znění pozdějších předpisů.Téma ochrany majetku je pro společnost stále aktuální, neboť v současné době docházíčastěji k ničivým živelním a přírodním pohromám. Z výsledků vzešlých z této práceale vyplývá, že současný stav pojištěnosti těchto sledovaných obcí není ideální (celkovápojištěnost sledovaných majetkových souborů nedosahuje ani v jednom případě 50 %).Proto je třeba o této problematice více hovořit i na regionální úrovni.V teoretické části je uveden a vysvětlen dotčený zákon a problematika týkajícíse pojištění obcí v ČR. Poté je téma práce zasazeno do dvou ekonomickýcha regionálních teorií, následuje kapitola zabývající se financováním obcí s ohledemna legislativu, která toto upravuje. Závěrem je popsána vlastní metodikapro vypracování druhé části práce.V praktické části jsou provedeny kroky, které vedou ke splnění cílů práce, tj. zjištěníkategoriální a výsledné úrovně pojištěnosti obcí. Z výsledků vyplývá, že všechnytři obce v celkové úrovni pojištěnosti sledovaných majetkových souborů nedosahují ani50 %, vyššího výsledku dosahují všechny analyzované obce pouze v kategorii budovya soubory budov. Následně jsou vyhledány možnosti pojištění dosud nepojištěnéhomajetku a jsou konstatována konkrétní doporučení, která mají pozvednout úroveňpojištěnosti na 100 %. Závěrem je uvedeno mezi-obecní porovnání, ze kterého vyplývá,že nejvyšší
Tato doporučení dle mého názoru přispějíi k naplnění výše uvedené zákonné úpravy týkající se ochrany majetku obcí
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses