Komparace ekonomického vývoje Státních léčebných lázní Janské Lázně a Léčebných lázní Jáchymov v období 2014 – 2018 - Součková, Dora; Kouřilová, Jana, 1960-; Feurich, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem bakalářské práce je porovnání vývoje Státních léčebných lázní Janské Lázně a Léčebných lázní Jáchymov v období 2014–2018 se zaměřením na způsob jejich vyrovnání se se situací po implementaci vyhlášky č. 267/2012 Sb., která stanovila indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost a způsobila zpřísnění podmínek zdravotních pojišťoven pro prodloužení či opakování pobytu. Tato lázeňská zařízení jsou vzájemně porovnána podle zaměření lázní, počtu zaměstnanců, ubytovací kapacity, počtu klientů, obsazenosti lázní, zahraniční klientely a jejího původu a ekonomických údajů. Dále jsou zařízení porovnána s vývojem lázeňství v ČR. V teoretické části se práce zabývá základními pojmy a teoretickými východisky cestovního ruchu a dále řeší lázeňství jako specifickou formu cestovního ruchu a popisuje a definuje základní pojmy spojené s tímto tématem. V praktické části je vytvořena vlastní analýza vývoje Státních léčebných lázní Janské Lázně a Léčebných lázní Jáchymov v období 2014–2018. Práce tedy sumarizuje poznatky o vyrovnání se se situací po implementaci vyhlášky č. 267/2012 Sb. dvou konkrétních lázeňských zařízení – Státních léčebných lázní Janské Lázně a Léčebných lázní Jáchymov. V obou lázeňských zařízeních v průběhu období 2014–2018 docházelo k růstu celkového počtu klientů i počtu pacientů s hrazeným pobytem od zdravotních pojišťoven. Také po zhodnocení všech dat z finančních zpráv z období 2014–2018 obou lázní lze konstatovat, že Léčebné lázně Jáchymov a Státní léčebné lázně Janské Lázně se úspěšně ekonomicky vyrovnaly s dopady změn financování lázeňské péče v ČR. Léčebné lázně Jáchymov dokonce dosáhly ve všech letech sledovaného období lepš
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses