Komparace daňového systému České a Slovenské republiky se zaměřením na daň z příjmů fyzických osob - Brožová, Simona (2020)
Cílem této bakalářské práce je porovnání daňových systémů a efektivního daňového zatížení zaměstnanců České a Slovenské republiky. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola teoreticky popisuje obecnou problematiku daní a základní konstrukční prvky daní. Druhá kapitola teoreticky porovnává a analyzuje daňový systém na Slovensku a v České republice. Poslední třetí kapitola porovnává na modelových příkladech zaměstnanců výši daňového zatížení práce, v závislosti na výši příjmů. Ve výpočtech je použita průměrná daňová sazba z pracovního příjmu.