Analýza cenové elasticity poptávky po pitné vodě v ČR - meziregionální komparace - Pařez, Ondřej (2020)
Cílem této bakalářské práce je výpočet hodnot cenových elasticit poptávky po pitné vodě v jednotlivých regionech České republiky. Tato práce zároveň ověřuje hypotézu neelastické poptávky po vodě, což se podařilo dokázat pomocí panelových dat, z rozmezí let 2005-2018 na roční bázi, na všech zkoumaných regionech. Hodnoty cenových elasticit se v modelech jednotlivých regionů pohybují v rozmezí od -0,97 do -0,28. Modely také ukazují, že spotřeba vody je ovlivněna mnoha faktory, převážně cenou vody, hrubým měsíčním příjmem jedince nebo počtem osob v domácnosti, které jsou v modelech statisticky významnými proměnnými. Těchto podnětů lze využít prostřednictvím behaviorální ekonomie, která do této problematiky stále proniká. Existuje mnoho možností, jak spotřebitele ovlivňovat ve spotřebě, například pomocí informačních kampaní, správného nastavení cen nebo vylepšení struktury účtů za vodu. Lidé také hodně orientují svoji spotřebu na základě srovnávání s lidmi ze svého sousedství.