Systém nákladových kalkulací zdravotních služeb poskytovaných nemocnicí - Šoškolová, Viktorie (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vykazování zdravotní péče a nákladovými kalkulacemi zdravotních služeb poskytovaných nemocnicí.Začátek teoretické části identifikuje zdravotní péči jako ekonomický statek a zdravotní služby podle zákona, včetně dělení podle formy a druhu. Ve druhé části jsoupředstaveny základní modely financování a druhy úhrad zdravotní péče. Třetí část jevěnována ekonomickému výkaznictví. Vykazování zdravotní pojišťovně popisujevyúčtování zdravotní péče, metodický popis dávky a faktury a jejich předávánízdravotním pojišťovnám. Vykazování státu představuje Ústav zdravotnickýchinformací a statistiky a Národní zdravotnický informační systém.Praktická část je věnována Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci a jejímufinancování. První část popisuje vykazování zdravotním pojišťovnám na příkladureálné dávky a faktury. Druhá část je zaměřena na kalkulaci bodové hodnoty výkonůa kalkulaci zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Posledníčást se zabývá kalkulací zdravotních služeb nehrazených zdravotní pojišťovnou.