Systém nákladových kalkulací zdravotních služeb poskytovaných nemocnicí - Šoškolová, Viktorie; Svoboda, Michal, 1983-; Peprníčková, Mariana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vykazování zdravotní péče a nákladovými kalkulacemi zdravotních služeb poskytovaných nemocnicí.Začátek teoretické části identifikuje zdravotní péči jako ekonomický statek a zdravotní služby podle zákona, včetně dělení podle formy a druhu. Ve druhé části jsoupředstaveny základní modely financování a druhy úhrad zdravotní péče. Třetí část jevěnována ekonomickému výkaznictví. Vykazování zdravotní pojišťovně popisujevyúčtování zdravotní péče, metodický popis dávky a faktury a jejich předávánízdravotním pojišťovnám. Vykazování státu představuje Ústav zdravotnickýchinformací a statistiky a Národní zdravotnický informační systém.Praktická část je věnována Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci a jejímufinancování. První část popisuje vykazování zdravotním pojišťovnám na příkladureálné dávky a faktury. Druhá část je zaměřena na kalkulaci bodové hodnoty výkonůa kalkulaci zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Posledníčást se zabývá kalkulací zdravotních služeb nehrazených zdravotní pojišťovnou.
Vedoucí práce: Michal Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses