Euro a ČR - Pechová, Karolina; Koderová, Jitka; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Bakalářská práce „Euro a ČR“ seznamuje s problematikou zavedení eura v České republice. Hlavním cílem je vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií, reálné a nominální konvergence. Jakých přínosů a nákladů by ČR mohla dosáhnout vstupem do Evropské měnové unie (EMU), uvádím za vedlejší cíl práce. Bakalářská práce poskytuje nejen teoretické poznatky o vývoji evropské hospodářské politiky a měnové integrace, ale také zmiňuje tři hospodářská kritéria optimální měnové oblasti, které by měly členské státy plnit k tomu, aby eurozóna představovala optimální měnovou zónu. Budoucí přijetí eura přináší pro ČR, jak přínosy například v podobě eliminace kurzového rizika spojené se snížením nákladů zahraničního obchodu a investic, tak rizika, a to zejména ztrátu nezávislé měnové politiky ČNB a nově vytvořené náklady vzniklé z povinnosti začlenit se do bankovní unie a Evropský stabilizační mechanismus. Česká republika zatím nemá pevně stanovený termín vstupu do eurozóny, a je to tak správně, protože z hlediska maastrichtských kritérií nesplňuje kritérium cenové stability, které překračuje od průměru zemí eurozóny o 0,6 procentního bodu a kritérium účasti v ERM II. V závěru práce analyzuji do jaké míry je dosaženo reálné a nominální konvergence a zda se ČR dokáže vyrovnat vyspělým jádrovým státům EMU v rámci sbližování cenových a ekonomických úrovní.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses