Alternativní ukazatele ekonomického růstu : odhad Genuine Progress indikátoru pro státy V4 - Řiháková, Tereza; Komrska, Martin; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Hrubý domácí produkt je ukazatelem ekonomické aktivity, který je rovněž často špatně interpretován jako ukazatel úrovně blahobytu společnosti. Cílem této práce bylo kvantifikovat výkonnost ekonomik států V4 pomocí ukazatele, který je v literatuře diskutován jako alternativa k HDP. Zvolila jsem ukazatel zvaný Genuine Progress Indicator (GPI), který byl představen v rámci projektu Redefining Progress (Talberth, Cobb, Slattery, 2007). Jedná se o komplexní ukazatel vývoje jak v ekonomické, tak v sociální i environmentální sféře. Na základě výpočtu dílčích komponentů ve své práci odhaduji GPI v letech 1995-2015 pro každý ze států uskupení Visegrádské čtyřky. Hodnotu ukazatele GPI, resp. jeho dynamiku v čase, porovnávám s ukazatelem HDP a analyzuji rozdíly, které mezi nimi vznikají.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses