Analýza a komparace systému sociální pomoci v České republice a Slovenské republice v letech 2009-2018 - Nešetřilová, Eliška; Zubíková, Adéla; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem této bakalářské práce je analýza a komparace systémů sociální pomoci České a Slovenské republiky v letech 2009-2018. Sociální pomoc tvoří v České i Slovenské republice třetí pilíř sociálního zabezpečení, jehož cílem je prevence chudoby a sociálního vyloučení. Teoretická část se věnuje vysvětlení role sociální pomoci v systému sociálního zabezpečení a charakteristice jeho prvních dvou pilířů, které v České i Slovenské republice tvoří sociální pojištění a státní sociální podpora. V praktické části jsou zkoumány a analyzovány jednotlivé podsystémy sociální pomoci České a Slovenské republiky včetně poskytovaných dávek. Pomocí komparace je ověřována hypotéza, zda systém sociální pomoci ve Slovenské republice funguje z hlediska poskytování dávek a podmínek pro jejich vyplácení efektivněji než systém sociální pomoci České republiky, což jej činí pro stát méně finančně náročný a potýká se s nižší mírou zneužívání dávek. Po provedení analýzy a komparace obou systémů nebyla tato hypotéza potvrzena.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses