Vliv tržní koncentrace na meziodvětvový mzdový diferenciál na základě pohlaví v České republice - Lištvanová, Monika (2020)
Tato diplomová práce odhaduje meziodvětvové mzdové diferenciály na základě pohlaví metodou, která se i přes své nepochybné kvality netěší obecnému použití. Byly vypočteny meziodvětvové mzdové diferenciály na základě pohlaví v České republice, které je možné snadno porovnat s diferenciály v jiných zemích. Meziodvětvové mzdové diferenciály jsou ve všech odvětvích v neprospěch žen. Očištěné mzdové diferenciály jsou v některých případech dokonce větší než neočištěné. Cílem této práce je určení vlivu tržní koncentrace na meziodvětvový mzdový diferenciál na základě pohlaví. Index CR8, který vyjadřuje velikost tržní koncentrace, byl v této práci vypočítán pro všechna odvětví podle klasifikace CZ-NACE. Hypotézu o tom, že meziodvětvový mzdový diferenciál na základě pohlaví roste s tržní koncentrací nebyla potvrzena. Důkazy svědčí pro zamítnutí hypotézy, ale vzhledem ke statistické nevýznamnosti odhadů mzdových diferenciálů na základě pohlaví, nelze hypotézu přímo zamítnout a určit jednoznačný vliv tržní koncentrace na mzdový diferenciál na základě pohlaví.