Analýza determinantů plodnosti v České republice - Houdek, Tomáš (2020)
Práce se zabývá determinanty ovlivňujícími plodnost v České republice. Hlavním cílem práce je ověřit hypotézu, která tvrdí, že zaměstnanost žen pozitivně ovlivňuje plodnost. V teoretické části je chronologicky zachycen vývoj ekonomické teorie. Poté práce analyzuje ekonomické a sociální faktory, které podle ekonomické literatury ovlivňují plodnost. V praktické části jsou vysvětleny proměnné, které vstupují do analýzy. Jedná se o hrubý domácí produkt na osobu, dětskou úmrtnost, vzdělanost žen a zaměstnanost žen. Proměnné jsou následně otestovány pomocí modelu ARDL na časových řadách z let 1991-2019. Na základě výsledků ekonometrického modelu se podařilo potvrdit hypotézu, která tvrdí, že zaměstnanost žen pozitivně ovlivňuje plodnost. Dále se ukázalo, že HDP na osobu má na plodnost pozitivní vliv, zatímco dětská úmrtnost a vzdělání žen plodnost ovlivňují negativně.