Komparace sociálních modelů České republiky a Velké Británie mezi lety 2005 – 2019 a jejich vliv na trh práce - Kudr, Jan; Škoda, Jiří; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá komparací sociálních modelů využívaných v České republice a ve Velké Británii. Tuto komparaci autor doplňuje o SWOT analýzu těchto dvou modelů. Cílem práce je zhodnotit, který sociální model je obecně efektivnější pro fungování trhu práce a zda jsou liberální myšlenky v sociální politice nadále žádoucí. Při zpracovávání práce autor dochází k závěru, že oba sledované sociální modely jsou si hodně podobné a nelze jednoznačně určit, který je efektivnější pro fungování trhu práce. Oba modely působí pozitivněji na trh práce vždy v určité oblasti. Zároveň dochází k závěrům, že lepší fungování trhu práce vykazuje model, který se chová liberálněji v dané oblasti. Za nejdůležitější oblast shledává autor minimální mzdu a dochází k závěrům, že nižší minimální mzda nejspíše zapříčinila lepší výkon ekonomiky v budoucnu. Na základě makroekonomických dat, závěrem autor vytváří doporučení pro efektivnější fungování trhu práce v České republice.
Vedoucí práce: Jiří Škoda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses