Analýza hyperinflace ve Venezuele - Chemišinec, Jakub; Němec, Petr; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
V této práci se zabývám analýzou hyperinflace ve Venezuele. Nejprve shrnuji teoretické poznatky o inflaci a rozebírám historické případy hyperinflace. V další části se věnuji kvantitativní teorii peněz a na závěr prezentuji problematiku obchodních sankcí uvalených na Venezuelu. V empirické části analyzuji hlavní determinanty hyperinflace ve Venezuele a testuji hypotézu, že za tímto jevem stojí především selhání fiskální a monetární politiky. Na základě čtvrtletních dat v období let 2009 až 2019 odhaduji autoregresní model distribuovaných zpoždění pro kointegrované časové řady za využití inflace jako vysvětlované proměnné a objemu likvidity, nominální úrokové míry a výší zahraničního dluhu jako vysvětlujících proměnných. Výsledky ukazují pozitivní vliv vysvětlujících proměnných na inflaci a potvrzují mou hypotézu.
Vedoucí práce: Petr Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses