Analýza konvergenčních procesů v Číně - Macek, Viktor; Němec, Petr; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou determinantů reálné a nominální konvergence v Číně, kde reálná konvergence je modelována pro období 1982-2015 a nominální pro léta 1990-2016. V rámci reálné konvergence je použit Solowův model, který zkoumá vliv úspor, populačního růstu spolu s investicemi do lidského a fyzického kapitálu na hospodářský růst. Z odhadů tohoto modelu vzešla statistická významnost pouze pro investice do fyzického kapitálu mající vliv na ekonomický růst. Model pro nominální konvergenci zkoumá vliv HDP, exportu, importu a zahraničních investic na relativní rozdíly mezi cenovými hladinami v Číně a Spojených státech. Tento model používá komparativní cenovou hladinu jako vysvětlovanou proměnnou a jeho odhad popsal statistickou významnost importu a exportu. Zvýšení dovezeného zboží a služeb zvyšuje hladinu CPL a vývoz naopak srovnatelnou cenovou hladinu snižuje. V případě výsledků modelu nominální konvergence se však může jednat o nešvar ve formě endogenity.
Vedoucí práce: Petr Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses