Analýza determinantů prodejů nových osobních automobilů v České republice - Bartoš, Dominik (2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na poptávku po nových osobních automobilech v jednotlivých tržních segmentech v České republice mezi lety 2009 - 2018. Vychází z teorie poptávky po statcích dlouhodobé spotřeby s následným zaměřením na poptávky po automobilech. Práce poskytuje náhled na problematiku nákupu nového vozu z makroekonomického, mikroekonomického i behaviorálního úhlu pohledu. Pro každou obchodní třídu osobních automobilů je odhadnut vícenásobný lineární regresní model, na kterém byly testovány zkoumané hypotézy o směrech působení kvalitativních proměnných na počet nově prodaných osobních automobilů. Mezi ně patří průměrný výkon vozu, emise, provozní náklady, bezpečnost, pohodlí a kvalita. Průměrný výkon, provozní náklady, průměrná míra pohodlí a kvality měly negativní vliv na prodeje nových osobních automobilů. Míra bezpečnosti pozitivně ovlivnila prodeje terénních vozidel. Velikost efektu a důležitost kvalitativních se různila napříč tržními segmenty. Emise během sledovaného období nepatřily mezi důležité determinanty poptávky po nových osobních automobilech v České republice.