Vliv demokracie na ekonomický růst - Pavlas, Petr; Potužák, Pavel; Špeciánová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Předmětem analýzy v této práci je vliv demokracie, měřené indexem Polity2 a jeho normalizovanou variantou, na tempo růstu reálného HDP na hlavu. Použita jsou panelová data měřená na roční bázi za 34 zemí v období let 1990 až 2015 a zvolená spřihlédnutím k jejich dostupnosti. Nejdříve jsou představeny teoretické aspekty demokracie a jejího měření pomocí indexů, vybrané poznatky neoklasického modelu růstu a také teoretické předpoklady kauzálního vztahu mezi demokracií a ekonomickým růstem, které se opírají o existující literaturu. V empirické části se na základě interpretace osmi regresních modelů přímý vliv demokracie na tempo růstu reálného HDP na hlavu ukazuje jako slabě signifikantní a pozitivní. Výsledky také naznačují, že tento efekt je lineární. Dále jsou jednotlivé země rozděleny do skupin s různou úrovní demokracie podle průměrů jejich hodnot indexu Polity2 za celé sledované období. Na základě analýzy směrodatných odchylek hodnot růstu reálného HDP na hlavu u těchto skupin zemí lze usoudit, že občané zemí s vysokou úrovní demokracie v dlouhém období čelí menšímu riziku. Variabilita hodnot tempa růstu reálného HDP na hlavu je vtěchto zemích v dlouhém období menší.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses