VLIV INTERVENCÍ NA DEVIZOVÉM TRHU NA REÁLNOU EKONOMIKU A SMĚNNÝ KURZ - Boháč, Vojtěch; Potužák, Pavel; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Práce se zabývá intervencemi centrálních bank na devizovém trhu a jejich vlivem na reálné HDP a směnný kurz na příkladech České republiky a Izraele. V první části jsou diskutovány druhy intervencí, důvody k intervencím, problém pasti likvidity a specifika pozorovaných států. Vliv intervencí je zkoumán ve druhé části pomocí metody synthetic control. Ta vytvoří alternativní hodnoty, které jsou poté porovnány s těmi skutečnými. Na základě výsledků poskytnutých metodou není prokázán vliv intervencí na směnný kurz. Naopak výsledky metody ohledně vlivu na reálné HDP na osobu napovídají možný pozitivní efekt. Práce přináší neobvyklé použití metody synthetic control na zkoumání vývoje směnného kurzu. Výsledky, které práce poskytuje ohledně HDP, napovídají, že devizové intervence nepoškozují reálnou ekonomiku. Nicméně výsledky týkající se směnného kurzu naznačují, že jejich vliv na něj je nejasný.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses