Analýza vlivu elektrických vozidel na globální automobilový průmysl - Prokopec, Matouš (2020)
Cílem práce bylo analyzovat budoucí vývoj trhu s elektrickými vozidly na trhu s automobily. Teoretická část se soustředí na jejich definici, krátkou historii a přehled o dosavadních studiích. Praktická část se zabývá aktuálním postavením elektromobilů globálně a ve vybraných regionech – Číně, Evropě, Norsku a USA a následně analyzuje pomocí trendové analýzy a Bassova modelu difuze inovací budoucí vývoj. Do roku 2025 budou v Norsku prodávána pouze vozidla s elektrickým motorem a globální situace v roce 2035 se bude pohybovat mezi 42-49% podílu na celkových prodejích automobilů ve sledovaných regionech. Korelační analýzou je analyzován vztah mezi prodeji elektromobilů a automobilů se spalovacím motorem, kde se prokazuje společná korelace. Ta se rovněž prokazuje kladná vůči cenám benzínu a nafty. Z toho vyplývá, že prodeje obou produktů jsou ovlivněny podobnými faktory. V konečné části je uplatněna regresní analýza pro výpočet křížové elasticity poptávky, kde je zjištěno, že elektromobily a vozidla se spalovacím motorem jsou substituty.