Analýza vlivu elektrických vozidel na globální automobilový průmysl - Prokopec, Matouš; Steiner, Petr; Vodžák, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem práce bylo analyzovat budoucí vývoj trhu s elektrickými vozidly na trhu s automobily. Teoretická část se soustředí na jejich definici, krátkou historii a přehled o dosavadních studiích. Praktická část se zabývá aktuálním postavením elektromobilů globálně a ve vybraných regionech – Číně, Evropě, Norsku a USA a následně analyzuje pomocí trendové analýzy a Bassova modelu difuze inovací budoucí vývoj. Do roku 2025 budou v Norsku prodávána pouze vozidla s elektrickým motorem a globální situace v roce 2035 se bude pohybovat mezi 42-49% podílu na celkových prodejích automobilů ve sledovaných regionech. Korelační analýzou je analyzován vztah mezi prodeji elektromobilů a automobilů se spalovacím motorem, kde se prokazuje společná korelace. Ta se rovněž prokazuje kladná vůči cenám benzínu a nafty. Z toho vyplývá, že prodeje obou produktů jsou ovlivněny podobnými faktory. V konečné části je uplatněna regresní analýza pro výpočet křížové elasticity poptávky, kde je zjištěno, že elektromobily a vozidla se spalovacím motorem jsou substituty.
Vedoucí práce: Petr Steiner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses