Ekonomické aspekty jaderné energetiky v ČR ve srovnání s dalšími vybranými typy zdrojů energie - Dungl, Daniel (2020)
Cílem této bakalářské práce je analýza ekonomických aspektů výroby elektřiny, zejména podle metodiky LCOE a overnight costs. Hypotézou provázející tuto práci je tvrzení, že je jaderná energetika vhodným nástrojem k dekarbonizaci a k naplňování SEK. Teoretickou část tvoří přehled jednotlivých vybraných zdrojů elektrické energie a jejich ekonomické aspekty v rámci zemí OECD a ČR, a to na základě domácí i zahraniční literatury a dat mezinárodních organizací. V praktické části je provedena komparace jednotlivých zdrojů, analýza Státní energetické koncepce, a detailní analýza bezemisních zdrojů. V rámci výzkumu byly provedeny rozhovory s tvůrci energetické politiky, zástupci soukromého sektoru a se zástupcem ekologické organizace včetně vyhodnocení a polemiky s jejich názory. Z komparace ekonomických parametrů a dalších dopadů včetně externalit bylo potvrzenou, že jaderná energetika je narozdíl od OZE téměř ve všech aspektech ekonomicky nejvýhodnější zdroj a z celkového pohledu optimální nástroj k dekarbonizaci a k udržení stabilní a soběstačné národní energetiky, ale i z pohledu národohospodářského s ohledem na pozitivní dopady na trh práce a vysokou přidanou hodnotu na území ČR.